Let op: alle groepen voor het Basistraject 2021/2022 zitten vol!
Mocht je op de reservelijst willen, dan mag je een mail sturen naar opleiding@ncsah.nl.


De inschrijving voor het Basistraject 2022/2023 gaat op 1 augustus 2021 open.


Basis Traject: Basic Instructor Classical Dressage

Dit 1-jarige traject is toegankelijk voor iedereen. Of je nu professioneel in de paardenwereld wil gaan werken, of als paardeneigenaar meer kennis op wil doen in het omgaan met en het met plezier trainen van je paard. Aan het eind van dit studiejaar is het mogelijk om het examen Basic Instructor Classical Dressage af te leggen. Met dit diploma kun je je verzekeren als instructeur.

Het Basis Traject bestaat uit:

 • Praktijkdagen met paard
 • Praktijkdagen zonder paard
 • Webinars met theorie en zelfstudie
 • Inspiratiedagen/-webinars
 • Regio-trainingen met paard

Voor de praktijkonderdelen met paard geldt een aanwezigheidsplicht van 80%.

Praktijklessen

In elke module worden diverse praktijklessen gegeven waaronder zitlessen, longeerlessen, rijlessen (elke module privéles op eigen niveau) en werk aan de hand. Daarnaast is er veel aandacht voor de theorie achter de praktijklessen. Het paard verdient het dat degene die hem traint weet waar hij mee bezig is! Er wordt  een trainingsplan gemaakt voor het gehele jaar, waar je thuis mee aan de slag kunt. Ook als ruiter word je getraind door middel van zitlessen en ruitertraining.
De opleiding is tijdens de praktijkmodules met name gericht op dressuurtraining, door inzicht in biomechanica, leerprincipes en didactische vaardigheden te krijgen. Eén module is o.a. gevuld met cavaletti training, of bij behoefte een springles.

Tijdens de praktijkmodules overnachten de paarden op de accommodatie. Ruwvoer en bodembedekking is aanwezig, de student dient zelf krachtvoer mee te nemen. Er zijn ook enkele paddocks aanwezig, zodat de paarden tijdens het opleidingsweekend ook even buiten kunnen lopen. De student dient zelf een overnachtingsmogelijkheid te regelen, in Sondel en in Ermelo is er beperkt plek op de accommodatie.

De praktijk weekenden duren op zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur (aansluitend samen eten) en op de zondag  van 09.00 tot 17.00 uur.

Rooster Basistraject 2021-2022

Module Ermelo Groep A
Buitenbrinkweg 41, Ermelo
Ermelo Groep B
Buitenbrinkweg 41, Ermelo
Sondel

Noorderreed 12, Sondel

1 24/25 april 1/2 mei 24/25 april
2 22/23 mei  12/13 juni 5/6 juni
3 21/22 augustus 4/5 september 28/29 augustus
4 30/31 oktober 13/14 november 6/7 november
5 19/20 februari 2022 5/6 februari 2022 26/27 februari 2022

 

Webinars gegeven door gastdocenten Basistraject 2021/2022:

6 mei 19.30 uur Ruiterfitness door Monique Blom deel 1
20 mei 19.30 uur Ruiterfitness door Monique Blom deel 2
15 juni 19.30 uur Ruiterpilates door Philippe Minguet
23 juni 10.00 uur – 12.30 uur Hoe leren paarden door Machteld van Dierendonck
29 juli 19.30 uur Theorie springen door Vincent Valk
11 september 10.00 uur Gebitten, bitten en tandverzorging door Marco van Schie
21 en 23 september 19.30 uur De geschiedenis van de Klassieke Rijkunst door Atjan Hop

Dit zijn de webinars die met alle Basistraject studenten worden gegeven. De overige webinars worden gegeven door je eigen docenten. Deze data worden in je eigen groep gedeeld.

ORUN Diploma

Tijdens het Basistraject bestaat er de mogelijkheid tot het behalen van je ORUN 2 & ORUN 3 Diploma, door middel van het volgen van springmodules. Voor verdere informatie hierover, mail ons even via opleiding@ncsah.nl.

Examen

Aan de examens kan uitsluitend deelgenomen worden na een positieve beoordeling van de docenten. Tussen de verschillende niveaus van ORUN examens moet steeds minimaal 6 maanden zitten. Een student kan alleen via de NCSAH deelnemen aan de examens Basic Instructor CD wanneer de student de opleiding volgt, dan wel maximaal 6 maanden na het verlaten van de opleiding.

De kosten voor het examen vind je hier.

Examen momenten:

Examens Datum Locatie
ORUN en/of NCSAH 11 t/m 14 mei 2021 Wordt bepaald a.d.h.v. aantal inschrijvingen
ORUN en/of NCSAH 22 t/m 27 november 2021 Wordt bepaald a.d.h.v. aantal inschrijvingen
ORUN en/of NCSAH 9 t/m 13 mei 2022 Wordt bepaald a.d.h.v. aantal inschrijvingen

Kosten

Basistraject
Inschrijfgeld (hiermee ben je verzekerd van een plek en ontvang je de theorie die hoort bij het Basistraject) € 595,- *Direct te voldoen bij inschrijving. Geen restitutie mogelijk. Na inschrijving is de reservering van je plek als student bevestigd.
Praktijkgeld €2.200,- (1 termijn)

of

€190,- p/m (12 termijnen)

 

*Betaling dient te worden voldaan voor 31 januari 2021

Opleidingskosten zijn inclusief:

 • praktijkmodules met 2 x lunch, box paard met overnachting, incl. hooi en bodembedekking
 • toegang tot het online studentenplatform (studentenplatform: e-Books, e-Learning, agenda)
 • een map met syllabi
 • +/- 15 webinars
 • biomechanica-praktijkdagen

Opleidingskosten zijn exclusief:

 • examenkosten
 • overnachtingen student
 • onkosten regiotraining/inspiratiedagen (10-25 euro per dag)

Belastingdienst

Wij beseffen ons goed dat de kosten van een opleiding o.a. een onderdeel vormen in het maken van een keuze welke opleiding bij jou past.
Soms is het lastig te vergelijken, omdat niet alle opleidingen CRKBO erkend zijn. De NCSAH is wel CKRBO erkend. Dit betekent dat wanneer  een student in loondienst is (in welke branche dan ook, hoeft dus niet paard gerelateerd te zijn), het gehele bedrag inclusief examengelden een aftrekpost (studiekosten) kan worden. De belastingdienst zal dan aan het eind van het belastingjaar een teruggave doen van het teveel betaalde aan loonbelasting. Meer informatie staat hierover op www.belastingdienst.nl (studiekosten). Deze teruggave kan 40-85% van het opleidingsgeld beslaan.

Bij het bekijken van de kosten van opleidingen is het belangrijk te weten of een opleiding CKRBO erkend is en je in aanmerking komt voor deze teruggave. Mochten er hier vragen over zijn dan horen wij dit graag, je kunt ons altijd mailen via administratie@ncsah.nl.

Vervolgopleidingen

Mocht je tijdens het Basistraject nog niet klaar zijn voor een examen, dan is het mogelijk om door te stormen naar het Sport Fase A Traject en daar deel te nemen aan het examen Basic Instructor Classical Dressage. Het is belangrijk dat ruiter en paard de tijd nemen om zichzelf de stof goed eigen te maken, daardoor heeft de NCSAH geen vastomlijnde trajecten welke afgesloten dienen te worden met een examen. Bij de NCSAH staat groei en ontwikkeling centraal en biedt met het Sport Fase A traject dan ook de mogelijkheid aan haar studenten om door te groeien en te leren zonder dat de prestatiedruk de overhand neemt.

Na het volgen van het Basistraject kan de student dan ook meerdere wegen bewandelen:

*Sport Fase A Traject in Sondel en Woudenberg biedt de mogelijkheid om nog examens te halen, te werken naar Z2+1 sportstand om door te stromen naar het Sport Traject in Ter Apel.

*Sport Traject in Ter Apel, wanneer zowel Basic Instructor Diploma behaald is met minimaal een 7 en sportstand Z2+1.

Tijden het Sport Fase A Traject en het Sport Traject worden door de student vergelijkbare programma’s doorlopen, echter het niveau qua rijden en lesgeven ligt in het Sport Traject hoger.

Zijn er nog vragen, stel ze dan gerust via: opleiding@ncsah.nl