Basis Traject: Basic Instructor Classical Dressage

Dit 1-jarige traject is toegankelijk voor iedereen. Of je nu professioneel in de paardenwereld wilt gaan werken of als paardeneigenaar meer kennis op wilt doen in het omgaan met en het met plezier trainen van het paard.  Na 20 weken is het mogelijk voor studenten die daar aan toe zijn om deel te nemen aan het ORUN 2 examen ( L1 niveau rijden, eenvoudig parcours springen en lesgeven). Aan het eind van dit jaar is het mogelijk om het examen Basic Instructor Classical Dressage af te leggen en eventueel te gaan voor het ORUN 3 examen (L2 niveau rijden en lesgeven, eenvoudig parcours springen).
Met dit KNHS erkende diploma (ORUN) kunt u zich verzekeren als instructeur en lesgeven op stallen met het veiligheidscertificaat. Het is echter ook mogelijk om dit traject te volgen zonder deel te nemen aan de ORUN examens.

Het Basis Traject bestaat uit:

 • 14 dagen praktijk met paard
 • 3-6 dagen praktijk zonder paard
 • 15 webinars met theorie en zelfstudie
 • Optioneel Examens ORUN 2  en Basic Instructor CD (inclusief ORUN 3). Deze examens zijn niet verplicht, maar een mogelijkheid voor studenten die er aan toe zijn en hiertoe capabel worden geacht door de docent.
 • 2 inspiratiedagen/-webinars
 • 3 regiotrainingen met paard
 • Verplicht voor examen BICD: springmodule 4 x dagdeel praktijk en 1x dagdeel theorie

Voor de praktijkonderdelen geldt een aanwezigheidsplicht van 80% met paard

Praktijklessen

In elke module worden diverse praktijklessen gegeven waaronder zitlessen, longeer lessen, rijles (elke module privéles op eigen niveau) en werk aan de hand. Daarnaast is er veel aandacht voor de theorie achter de praktijklessen. Het paard verdient het dat degene die hem traint weet waar hij mee bezig is! Er wordt  een trainingsplan gemaakt voor het gehele jaar waar je thuis mee aan de slag kunt. Ook de ruiter zelf wordt getraind door middel van zitlessen en ruitertraining.
De opleiding is tijdens de praktijkmodules met name gericht op dressuurtraining, door inzicht in biomechanica, leerprincipes en didactische vaardigheden te krijgen. Eén module is o.a. gevuld met cavalettitraining, of bij behoefte een springles. In deze fase dient de student zelf verdere springervaring op te doen, bijvoorbeeld door middel van springlessen of het volgen en organiseren van regiotrainingen met medestudenten.

Tijdens de praktijkmodules overnachten de paarden op de accommodatie. Ruwvoer en bodembedekking is aanwezig, de student dient zelf krachtvoer mee te nemen. Er zijn ook enkele paddocks aanwezig, zodat de paarden tijdens het opleidingsweekend ook even buiten kunnen lopen. De student dient zelf een overnachtingsmogelijkheid te regelen, in Sondel en Ermelo is er beperkt plek op de accommodatie.

De praktijk weekenden starten duren op zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur en op de zondag  van 09.00 tot 17.00 uur.

Rooster Basistraject 2021-2022

Module Ermelo Groep A
Buitenbrinkweg 41, Ermelo
Ermelo Groep B
Buitenbrinkweg 41, Ermelo
Sondel

Noorderreed 12, Sondel

1 20/21 februari 13/ 14 maart 21/21 maart
2 17/18 april 1/2 mei 24/25 april
3 22/23 mei 12/13 juni 5/6 juni
4 21/22 augustus 4/5 september 28/29 augustus
5 30/31 oktober 13/14 november 6/7 november

 

Webinars gegeven door gastdocenten Basistraject 2021/2022:

6 mei 19.30 uur ruiterfitness door Monique Blom deel 1
20 mei 19.30 uur ruiterfitness door Monique Blom deel 2
15 juni 19.30 uur ruiterpilates door Philippe Minguet
23 juni 10.00 uur – 12.30 uur hoe leren paarden door Machteld van Dierendonck
29 juli 19.30 uur theorie springen door Vincent Valk
11 september 10.00 uur Gebitten, bitten en tandverzorging door Marco van Schie
Week 38 De geschiedenis van de Klassieke Rijkunst door Atjan Hop

Dit zijn de webinars die met alle Basistraject studenten worden gegeven. De overige webinars worden gegeven door je eigen docenten. Deze data worden in je eigen groep gedeeld.

Springmodule
Tijdens de springmodules, die verplicht zijn voor studenten die deelnemen aan het examen Basic Instructor Classical Dressage (incl. ORUN 3), wordt er aandacht besteedt aan het geven van een (eenvoudige) springles en het springen van een eenvoudig parcours (hoogte 60 cm). De theorieavond over het springen vindt voor het ORUN 2 examen plaats. Tijdens de eerste springmodule zal aandacht besteedt worden aan het te springen parcours tijdens het ORUN 2 examen. Tijdens de springmodules worden ook de didactische vaardigheden met betrekking tot het springen geoefend. De kosten van de springmodule zitten niet bij het opleidingsgeld in, omdat sommige studenten wel ORUN 3 willen doen en andere studenten niet.

Examen
Aan de examens (ORUN 2 en Basic Instructor Classical Dressage, ORUN 3) kan uitsluitend deelgenomen worden na een positieve beoordeling van de docenten. Tussen de verschillende niveaus van examens moet steeds minimaal 6 maanden zitten. Een student kan alleen via de NCSAH deelnemen aan de examens Basic Instructor CD wanneer de student de opleiding volgt, dan wel maximaal 6 maanden na het verlaten van de opleiding.
De theorie toets, als onderdeel van het ORUN examen, wordt tijdens een praktijkweekend afgenomen.

De kosten voor het examen vindt u hier.

Examens:

Examens Datum Locatie
ORUN 2 1-3 december Noorderreed 12, Sondel
ORUN 3 mei 2021 De Meent 9, Woudenberg

Basis Instructor/ ORUN 3 examen:
Het Basic Instructor/ORUN 3 examen is af te leggen na het behalen van het ORUN 2 diploma met tenminste een 7 als cijfer voor de praktijk. Voor het afleggen van het examen is het verplicht springmodules te volgen (zie onder).

Kosten

Basistraject
Inschrijfgeld (hiermee ben je verzekerd van een plek en ontvang je de theorie die hoort bij het Basistraject € 595 *Direct te voldoen bij inschrijving. Geen restitutie mogelijk. Na inschrijving is de reservering bevestigd.
Praktijkgeld €2200,- (1 termijn)

of

€190,0 p/m (12 termijnen)

 

*Betaling dient te worden voldaan voor 31 januari 2021

Opleidingskosten zijn inclusief:

 • praktijkmodules met 2 x lunch, box paard met overnachting, incl. hooi en bodembedekking
 • toegang tot het online studentenplatform (studentenplatform: e-Books, e-Learning, agenda)
 • een map met syllabi
 • +/- 15 webinars
 • biomechanica-praktijkdag

Opleidingskosten zijn exclusief:

 • examenkosten
 • overnachting student en
 • onkosten regiotraining/inspiratiedagen (10-25 euro per dag)
 • Voor opleidingspad incl. ORUN 2/ORUN 3 kosten voor de springmodules

Vervolgopleidingen
Mocht je tijdens het Basistraject nog niet klaar zijn voor een examen (NCSAH of ORUN), dan is het mogelijk om door te stormen naar het Pre Sport Traject en daar deel te nemen aan het examen Basic Instructor Classical Dressage. Het is belangrijk dat ruiter en paard de tijd nemen om zichzelf de stof goed eigen te maken, daardoor heeft de NCSAH geen vastomlijnde trajecten welke afgesloten dienen te worden met een examen. Bij de NCSAH staat groei en ontwikkeling centraal en biedt met het Pre Sporttraject dan ook de mogelijkheid aan haar studenten om door te groeien en te leren zonder dat de prestatiedruk de overhand neemt.

Na het volgen van het Basistraject kan de student dan ook meerdere wegen bewandelen:

*Pre Sport Traject in Leusden en Sondel biedt de mogelijkheid om nog examens te halen, te werken naar Z2+1 sportstand om door te stromen naar Sportjaar in Ter Apel.

*Sport Traject in Ter Apel, wanneer zowel Basic Instructor Diploma behaald is met een 7 en sportstand Z2+1.

Tijden het Pre Sport Traject en het Sport Traject wordt door de student vergelijkbare programma’s doorlopen, echter het niveau qua rijden en lesgeven ligt in het Sport Traject hoger.

Wanneer een ruiter (minimale leeftijd 25 jaar) Z2 of hoger geklasseerd is en nog niet in bezit is van ORUN 3, kan er ingestroomd worden in het Pre Sport Traject om daarin het ORUN 2 en Basic Instructor CD diploma (incl ORUN 3) te behalen en daarna door te stromen naar het Sport Traject om op te gaan voor het Sports Instructor Examen (incl ORUN 4).

Wanneer een instructeur reeds het ORUN 2 diploma in het bezit heeft, maar nog geen Z2 klassering heeft, stroomt de ruiter in, in het Basistraject.

Wanneer een instructeur reeds ORUN 3 in het bezit heeft, maar nog geen Z2 klassering stroomt de ruiter in in het Basistraject of Pre Sport Traject afhankelijk van instructie-ervaring en meest passende groep.

Zijn er nog vragen stel ze gerust: opleiding@ncsah.nl

Springmodules 2020/2021:
Module 1 en 2
Locatie: De Meent 9, Woudenberg

Vrijdagavond 18 september 16.30-21.30 uur:
Groep B module 1

Zaterdag 19 september 08.30-13.30 uur:
Groep C module 1

Zaterdag 19 september 14.00- 19.30 uur:
Groep A module 2

Vrijdagavond 6 november 16.30-21.30 uur:
Groep B module 2

Vrijdagavond 13 november 16.30-21.30 uur:
Groep C module 2

Zaterdag 14 nov 09.00- 14.00 uur:
Groep A module 2

Module 3 en 4
Locatie: de Hollandsche Manege
Vondelstraat 140, Amsterdam

Groep A
Module 3: zaterdag 6 feb 2021
Module 4: zaterdag 13 maart 2021
Groep B
Module 3: zondag 7 feb 2021
Module 4: zondag 14 maart 2021
Groep C:
Module 3: zaterdag 13 feb 2021
Module 4: zaterdag 20 maart 2021