Basis Traject: Basic Instructor Classical Dressage

Duur:  minimaal 12 maanden tot examen Basic Instructor CD ( inclusief ORUN 3)

Diploma: facultatief na 20 weken ORUN 2 en het jaar kan afgesloten worden met het Basic Instructor Classical Dressage diploma ( inclusief ORUN 3)

Doorstroom: Pre Sport Traject en Sport Traject ( inclusief ORUN4)

Dit 1-jarige traject is toegankelijk voor iedereen. Of je nu professioneel in de paardenwereld wilt gaan werken of als paardeneigenaar meer kennis op wilt doen in het omgaan met en het met plezier trainen van het paard.  Na 20 weken is het mogelijk voor studenten die daar aan toe zijn om deel te nemen aan het ORUN 2 examen ( L1 niveau rijden, eenvoudig parcours springen en lesgeven). Aan het eind van dit jaar is het mogelijk om het examen Basic Instructor CD ( incl ORUN 3) af te leggen. ( L2 niveau rijden en lesgeven, eenvoudig parcours springen) Met dit KNHS erkende diploma kunt u zich verzekeren als instructeur en lesgeven op stallen met het veiligheidscertificaat. Het is echter ook mogelijk om dit traject te volgen zonder deel te nemen aan de examens. Ook is het mogelijk om door te stormen naar het Pre Sport Traject en daar deel te nemen aan het examen Basic Instructor CD. Het is belangrijk dat ruiter en paard de tijd nemen om zichzelf de stof goed eigen te maken, daardoor heeft de NCSAH geen vastomlijnde trajecten welke afgesloten dienen te worden met een examen. Bij de NCSAH staat groei en ontwikkeling centraal en biedt met het Pre Sporttraject dan ook de mogelijkheid aan haar studenten om door te groeien en te leren zonder dat de prestatiedruk de overhand neemt.

Na het volgen van het Basistraject kan de de student dan ook meerdere wegen bewandelen:

*Pre Sport Traject in Leusden en Sondel biedt de mogelijkheid om nog examens te halen, te werken naar Z2+1 sportstand om door te stromen naar Sportjaar in Ter Apel.

*Sport Traject in Ter Apel, wanneer zowel Basic Instructor Diploma behaald is met een 7 en sportstand Z2+1.

Tijden het Pre Sport Traject en het Sport Traject wordt door de student vergelijkbare programma’s doorlopen, echter het niveau qua rijden en lesgeven ligt in het Sport Traject hoger.

Wanneer een ruiter ( minimale leeftijd 25 jaar) Z2 of hoger geklasseerd is en nog niet in bezit is van ORUN 3, kan er ingestroomd worden in het Pre Sport Traject om daarin het ORUN 2 en Basic Instructor CD diploma ( incl ORUN 3) te behalen en daarna door te stromen naar het Sport Traject om op te gaan voor het Sports Instructor Examen ( incl ORUN 4).

Wanneer een instructeur reeds het ORUN 2 diploma in het bezit heeft, maar nog geen Z2 klassering heeft, stroomt de ruiter in, in het Basistraject.

Wanneer een instructeur reeds ORUN 3 in het bezit heeft, maar nog geen Z2 klassering stroomt de ruiter in in het Basis Traject of Pre Sport Traject afhankelijk van instructie-ervaring en meest passende groep.

Zijn er nog vragen stel ze gerust: opleiding@ncsah.nl

Het Basis Traject bestaat uit:

  • 1 Theorie module (incl. trainingsdemo’s, werk aan de hand- en longeerdemo’s ) op Equiscio in Ter Apel
  • 2 Theorie-avonden in Leusden
  • 6 (2-daagse) Praktijkmodules (rijles, longeerles, werk a/d hand les, zitles) in Leusden en Sondel. Lestijden indicatie: dag 1 10-18 u en dag 2 9-17 u. Hier geldt een aanwezigheidsplicht van minimaal 80% met paard voor deelname aan de examens.
  • Optioneel Examens ORUN 2  en Basic Instructor CD (inclusief ORUN 3). Deze examens zijn niet verplicht, maar een mogelijkheid voor studenten die er aan toe zijn en hiertoe capabel worden geacht door de docent.
  • 2 inspiratiedagen in Ter Apel
  • 3 regiotrainingen met paard
  •  verplicht voor examen BICD: springmodule 4 x dagdeel praktijk en 1x dagdeel theorie

In elke module worden diverse praktijklessen gegeven waaronder zitlessen, longeerlessen, rijles (elke module privéles op eigen niveau) en werk aan de hand. Daarnaast is er veel aandacht voor de theorie achter de praktijklessen. Het paard verdient het dat degene die hem traint weet waar hij mee bezig is! Er wordt  een trainingsplan gemaakt voor het gehele jaar waar je thuis mee aan de slag kunt. Ook de ruiter zelf wordt getraind door middel van zitlessen en ruitertraining.
De opleiding is de eerste 4 modules met name gericht op dressuurtraining, door inzicht in biomechanica, leerprincipes en didactische vaardigheden te krijgen. In deze fase dient de student zelf springervaring op te doen, bijvoorbeeld door middel van springlessen of het volgen en organiseren van regiotrainingen met medestudenten. Tijdens de springmodules die verplicht zijn voor studenten die deelnemen aan het examen Basic Instructor CD (incl. ORUN 3) wordt er aandacht besteedt aan het geven van een ( eenvoudige) springles en het springen van een eenvoudig parcours. ( hoogte 60 cm) De theorieavond over het springen vindt voor het ORUN 2 examen plaats en tijdens de eerste springmodule zal aandacht besteedt worden aan het te springen parcours tijdens het ORUN2 examen. Tijdens de springmodules worden ook de didactische vaardigheden met betrekking tot het springen geoefend.

Gedetailleerde informatie kunt u vinden in de digitale studiegids die u kunt downloaden.

Tijdens de praktijkmodules overnachten de paarden op de accommodatie. Ruwvoer en bodembedekking is aanwezig, de student dient zelf krachtvoer mee te nemen. Er zijn ook enkele paddocks aanwezig, zodat de paarden tijdens het opleidingsweekend ook even buiten kunnen lopen. De student dient zelf een overnachtingsmogelijkheid te regelen, in Sondel is er beperkt plek op de accommodatie.

Examen

Aan de examens (ORUN 2 en Basic Instructor CD) kan uitsluitend deelgenomen worden na een positieve beoordeling van de docenten. Tussen de verschillende de niveaus van examens moet steeds minimaal 6 maanden zitten. Een student kan alleen via de NCSAH deelnemen aan de examens Basic Instructor CD wanneer de student de opleiding volgt, dan wel maximaal 6 maanden na het verlaten van de opleiding.

Kostenoverzicht

Basistraject Theorie Praktijk Totaal
€ 525,- ¹ € 2.320,- (1 termijn)

óf

€ 200,- p/m (12 termijnen)

€ 2.845,-
Springmodules
(verplicht bij deelname Basic Instructor CD)
€ 375,- ²

¹Theoriepakket: Dit is incl. 15 syllabi, een Q4horseprofile en workshop (t.w.v. 300 euro), e-learning Dressage2Learn ‘Biomechanica en trainingsconcepten’  (t.w.v. 269 euro) en ‘werk aan de hand deel 1’.
²Voor het afleggen van het Basic Trainer CD/ ORUN 3 examen, dient de student springonderwijs te volgen, middels 4 dagdelen praktijkonderwijs en 1 dagdeel theorie.
De springmodules worden verzorgd door Lammert Laseur.
Locatie: Kerkweg 3 in Leusden

Wij beseffen ons goed dat de kosten van een opleiding o.a. een onderdeel vormen in het maken van een keuze welke opleiding bij jou past.
Soms is het lastig te vergelijken omdat niet alle opleidingen CKRBO erkend zijn. De NCSAH is wel CKRBO erkend. Dit betekent dat wanneer  een student in loondienst is (in welke branche dan ook, hoeft dus niet paard gerelateerd te zijn) het gehele bedrag inclusief examengelden een aftrekpost (studiekosten) kan worden. De belastingdienst zal dan aan het eind van het belastingjaar een teruggave doen van het teveel betaalde aan loonbelasting. Meer informatie staat hierover op www.belastingdienst.nl (studiekosten). Deze teruggave kan 40-85% van het opleidingsgeld beslaan.
Bij het bekijken van de kosten van opleidingen is het belangrijk te weten of een opleiding CKRBO erkend is en je in aanmerking komt voor deze teruggave. Mochten er hier vragen over zijn dan horen wij dit graag, u kunt mailen naar administratie@ncsah.nl.

Rooster Basistraject 2020-2021

Module Leusden
Groep A
Kerkweg 3, Leusden
Leusden
Groep B
Kerkweg 3, Leusden
Sondel

Noorderreed 12, Sondel

1 7 en 8 maart 14 en 15 maart 21 en 22 mrt
2 9 en 10 mei 16 en 17 mei 30 en 31 mei
3 20 en 21 juni 27 en 28 juni 4 en 5 juli
4 15 en 16 augustus 22 en 23 augustus 5 en 6 september
5 10 en 11 oktober 17 en 18 oktober 31 oktober en 1 november
6 28 en 29 november 21 en 22 november 19 en 20 december

Theoriemodule Basistraject: 

Theoriemodule Basistraject
2-daagse theoriemodule
10 en 11 juni 2020
o.a. buiging en verzameling, anatomie en gedragswetenschappen Bas de Recht, Amber Koppen, Machteld van Dierendonck Ter Apel
Zaterdagavond

10 oktober 2020

Geschiedenis van de Klassieke Rijkunst Atjan Hop Leusden
Zaterdagochtend
12 december 2020
Gebitsverzorging en bitten Paul Versluis Leusden

ORUN 2 examen:

ORUN 2 examen Datum Locatie
Praktijk Week 37/38 2020 Kerkweg 3, Leusden
Theorie Vrijdagavond 21 augustus 2020 Kerkweg 3, Leusden
Herexamen 2/3 oktober 2020 Kerkweg 3, Leusden

Basis Instructor/ ORUN 3 examen:

ORUN 3 examen Datum Locatie
Praktijk (incl. PVBS’s) 11/12/13/14 februari 2021 Kerkweg 3, Leusden
Theorie Donderdagavond 11 februari2021 Kerkweg 3, Leusden
Herexamen 5 maart 2021 Kerkweg 3, Leusden

Het Basic Instructor/ORUN 3 examen is af te leggen na het behalen van het ORUN 2 diploma met tenminste een 7 als cijfer voor de praktijk. Voor het afleggen van het examen is het verplicht springmodules te volgen (zie onder).

Springmodules:
Theorie: zaterdagavond 27 juni 2020
Praktijk:
– Zaterdag 4 juli 2020
– Zaterdag 15 augustus 2020
– Vrijdag 22 augustus 2020

-Zaterdag 10 oktober 2020

-Zaterdag 17 oktober 2020

-Vrijdag 6 november 2020
– Zaterdag 7 november 2020
– Zondag 8 november 2020
– Vrijdag 27 november 2020
– Zaterdag 28 november 2020
– Vrijdag 11 december 2020
De student dient 4 dagdelen praktijkonderwijs te volgen.
Docent: Lammert Laseur
Locatie: Kerkweg 3 Leusden