Let op: alle groepen voor het Sport Fase B traject 2021/2022 zitten vol!
Mocht je op de reservelijst willen, mag je een mail sturen naar opleiding@ncsah.nl.


Sport Traject: Sports Instructor Classical Dressage

Om in te schrijven voor het traject ‘Sports Instructor Classical Dressage’ is vereist:

 • Het diploma Basic Instructor (praktijkgedeelte  min. 7) en Z2 + 1wp geklasseerd zijn
  • of voldoen aan de instroom eisen: – ben je in bezit ORUN 3 en rijd je met huidige paard minimaal ZZ zwaar met 5 wp, dan kun je direct instromen in het Sport Traject in Ter Apel en na 1 jaar het examen Sports Instructor CD afleggen.
 • De ambitie om in de paardensport te werken;
 • Wekelijks lesgeven;
 • In teamverband willen werken met andere studenten / instructeurs.

Het praktijkonderwijs gaat een nog grotere rol spelen. De studenten werken toe naar het examen in jaar 3 op ZZ-licht niveau. Daarnaast zal er veel aandacht besteed worden aan de verdieping van de functionele anatomie; Hoe hoort een paard zijn lijf te gebruiken in de training en wat kun je als trainer/instructeur toevoegen om dit te verbeteren? Ook leert de trainer een inschatting te maken of het paard trainbaar is of wellicht eerst bekeken moet worden door een dierenarts, om met behulp van een trainingsplan de training daarna weer te kunnen oppakken.

Deze jaren bestaan ook ieder uit:

 • 1 theoriemodule (verdeeld over 3 dagen, zonder paard)
 • 5 praktijkmodules (lestijden dag 1: 10.00-18.00 en dag 2: 9.00-17.00 uur)
 • 1 dissectiedag bij het SMDC in Heesch
 • 2 Inspiratiedagen
 • 2 Regiotrainingen
 • 3 didaktiekavonden in Leusden en Emmen

Tijdens deze jaren zullen de SBU 50-60 per maand bedragen. Een kanttekening hierbij is dat studenten die weinig tot geen ervaring hebben met instructie geven, hier meer uren aan zullen moeten besteden.

Examen Sports Instructor Classical Dressage

Het examen  bestaat uit een aantal PVB’s, waaronder een praktijkonderdeel rijden op ZZ-licht niveau en lesgeven op ZZ-licht niveau. De student dient op het moment van examen minimaal Z2 + 1 wp geklasseerd te zijn bij de KNHS. De exacte exameninhoud is te vinden in het examenreglement.

 • Het diploma Sports Instructor Classical Dressage geeft de mogelijkheid in te stromen in het Trainer traject;
 • De Sport Instructor Classical Dressage kan een paard minimaal tot en met ZZ-licht niveau trainen en kan lesgeven op minimaal ZZ-licht niveau, volgens de principes van de NCSAH;
 • De Sports Instructor Classical Dressage kan leerlingen coachen op wedstrijd tot en met ZZ-licht niveau en trainingsplannen opstellen.

Er mag uitsluitend deelgenomen worden aan het examen Sports Instructor CD wanneer de student een opleiding volgt aan de NCSAH, dan wel maximaal 6 maanden na het verlaten van de opleiding.

Sport Fase B
Inschrijfgeld € 250 Na het overmaken is de inschrijving definitief. Restitutie van het inschrijfgeld is niet mogelijk.
Theoriepakket Basistraject € 595,- Heb je nog niet eerder een opleiding gevolgd bij de NCSAH, dan dien je de theorie van het Basistraject te volgen.
Theoriepakket Sporttraject € 695,- Heb je nog geen theorie gevolgd van het Sporttraject, dan dien je dit te volgen.
Praktijkgeld €2.900,- (1 termijn)

of

€250,- p/m (12 termijnen)²

De factuur voor de eerste termijn ontvang je in februari 2021. De betaling dient te worden voldaan voor 28 februari 2021.

Belastingdienst

Wij beseffen ons goed dat de kosten van een opleiding o.a. een onderdeel vormen in het maken van een keuze welke opleiding bij jou past.
Soms is het lastig te vergelijken, omdat niet alle opleidingen CRKBO erkend zijn. De NCSAH is wel CKRBO erkend. Dit betekent dat wanneer  een student in loondienst is (in welke branche dan ook, hoeft dus niet paard gerelateerd te zijn), het gehele bedrag inclusief examengelden een aftrekpost (studiekosten) kan worden. De belastingdienst zal dan aan het eind van het belastingjaar een teruggave doen van het teveel betaalde aan loonbelasting. Meer informatie staat hierover op www.belastingdienst.nl (studiekosten). Deze teruggave kan 40-85% van het opleidingsgeld beslaan.

Bij het bekijken van de kosten van opleidingen is het belangrijk te weten of een opleiding CKRBO erkend is en je in aanmerking komt voor deze teruggave. Mochten er hier vragen over zijn dan horen wij dit graag, je kunt ons altijd mailen via administratie@ncsah.nl.

Roosters

2021/2022

Module Groep A Groep B
1 19/20 augustus 2021
Ter Apel
3/4 juni Ter Apel
2 30 sep/1 okt 2021
Ter Apel
1/2 juli Ter Apel
3 28/29 oktober 2021
Ter Apel
2/3 september Ter Apel
4 11/12 november 2021
Ter Apel
14/15 oktober Ter Apel
5 24/25 maart 2022 Ter Apel 3/4 maart 2022 Ter Apel
6 21/22 april 2022 Ter Apel 7/8 april 2022 Ter Apel

De didaktiekdag vindt plaats op 5 juni voor groep A en op 11 september 2021 voor groep B. Beide gegeven door Paulien Alberts, te Woudenberg.

Op 24/25/26 november 2021 vindt de theoriemodule plaats in Ter Apel.