Docent aan het woord: Karin Schraa

 

Hoi Allemaal,

Ik ben Karin Schraa, 62 jaar en heb samen met mijn echtgenoot Tjeerd een pensionstal in Sondel in het mooie Friese Gaasterland. Ik ben opgegroeid met paarden, waarmee ik vooral dressuurwedstrijden reed en soms ook wat sprong. En je kon me veel in bos, duin en op het strand vinden! Tijdens mijn paard-loze studententijd begon het weer te kriebelen en kwam ik door jaarlijks vakantiewerk in een Californische zomerkamp in aanraking met Westernrijden. De basisgedachte erachter sprak me erg aan en zodra het kon schafte ik mijn eerste westernpaard aan. Ik woonde inmiddels in Amsterdam, mijn paard stalde ik in Castricum omdat ze daar elke dag buiten kwam. Via de westernsport leerde ik Tjeerd kennen en nam ik na 20 jaar afscheid van Amsterdam en mijn ict baan om in Friesland Quarter Horses te gaan fokken.
Dit hebben we zo’n 12 jaar gedaan, geweldig genoten van de veulens, van het zadelmak maken en het opleiden van de paarden. Maar de westernsport bleef een dingetje, in theorie heel mooi, maar de praktijk veel te grof…


Wat steeds een rode draad was bij zowel de fokkerij als de pensionstal was paardenwelzijn. Altijd op zoek naar een vorm van houderij waarbij paarden zoveel mogelijk buiten, zoveel mogelijk sociaal contact en zoveel mogelijk beweging konden krijgen. We zijn nu, na veel experimenten onder betaling van dito leergeld, uitgekomen bij een HIT-Aktiv stal waarbij paarden 24/7 buiten lopen en via automatische voerstations op basis van chip-registratie zelf hun ruwvoer en krachtvoer kunnen halen. Hier lopen zo’n 28 paarden in groepsverband. De overige paarden lopen op het land of hebben box en paddock

 

Karin Schraa NCSAH

 

Hoe ben ik bij de opleiding terecht gekomen?

 

De koper van een van onze Quarter Horses vroeg in 2011 of ze hem mocht laten keuren door ene Amber Koppen. Zij keek op zo’n andere manier naar paarden dat onze nieuwsgierigheid meteen werd geprikkeld. Kort daarna vertelde Amber tijdens het behandelen van onze paarden dat ze met Bas een opleiding wilde starten. Ik had inmiddels een kwpn merrie aangeschaft want ik wilde ‘terug’ naar de dressuur. In 2013 ben ik de opleiding gaan volgen en ging er een wereld voor me open! Je denkt heel wat kennis te hebben opgedaan met en over paarden en dan ontdek je dat er nog zoveel meer is!

 

 

Mijn rol binnen de opleiding?

 

In 2015 ging de NCSAH het land in en ben ik begonnen als docent samen met Jessica de Mooij, en werd Sondel de noordelijke opleidingslocatie. Sindsdien heb ik mijn Werk aan de Hand diploma gehaald en mijn Orun 4 Sporthorse instructor CD. Ik heb de opleiding tot en met het trainerstraject in Ter Apel gevolgd.
De afgelopen jaren ben ik steeds docent voor een basisgroep en twee sportgroepen geweest net als komend jaar. Daarnaast geef ik Werk aan de Hand modules hier in Sondel.
Dat zijn al heel wat jaren en heel wat studenten, wordt dat niet saai? Nee zeker niet! Ik word iedere keer weer blij als studenten met allemaal nieuwe inzichten naar huis gaan! En natuurlijk het heerlijke ‘ponykamp’ gevoel dat iedereen ervaart van een weekendje helemaal onderdompelen in paardenpaardenpaarden!

 

Karin Schraa NCSAH

Basistraject 2024-2025

Schrijf je nu in voor het nieuwe basistraject 2024/2025

Het nieuwe opleidingsjaar start per 01 januari met op dinsdag 9 januari om 19.30 uur het introductie-webinar.