Anneloes Borneman

Paarden: PRE-ruin Duc (2004), KWPN-merrie Esprit (2009), KWPN-ruin Enrico (2009)
Niveau: ZZ-licht

Werk aan de hand; onbelaste training en plezier
Werk aan de hand is wat mij betreft de beste onbelaste ondersteuning van je paard! De rol die het speelt in zowel de opleiding van je paard, het verbeteren van je paard of het revalideren, is onmiskenbaar.
En dat blijf ik ervaren; Al sinds 2015 mag ik lesgeven in het Werk aan de hand, en tot de dag van vandaag blijft het me verrassen wat dit doet met een paard, maar ook met mij als instructeur en trainer. Het geeft mij inzichten in het karakter van het paard, de fysieke kwaliteiten en uitdagingen en zélfs over de communicatie met de ruiter. Ik heb nog nooit een paard meegemaakt dat het werk aan de hand níet leuk vond, en ik heb nog met geen combinatie aan de hand gewerkt zónder plezier en resultaat.
Functioneel train je de symmetrie, fijnmotoriek en balans van het paard, mentaal zie ik elk paard opbloeien door de kracht dat het ontwikkelt, en daar geniet ik nog het állermeest van!

Waar begin je? Met je droom!
Als je begint met werk aan de hand, droom je misschien van de piaffe of passage aan de hand. Dit is een prachtig doel, wat je uitdaagt de juiste balans en lichaamsgebruik van je paard te trainen. Begin bij het begin: leer met je paard de juiste horizontale en verticale balans te creëren. Ik werk hierbij graag met de Franse drie-eenheid, oftewel Mise en main (in de hand stellen), Ramener (kaderen) en Rassembler (kaderen). Vanuit deze principes kun je o.a. de juiste nageeflijkheid, ruggebruik en activiteit van de achterhand opwekken. Is dit bevestigd, dan kun je de horizontale balans steeds meer gaan uitbouwen naar een opwaartse tendens en verzameling!
Ik werk graag met jou en je paard mee aan je plan om jouw doelen, danwel dromen, te verwezenlijken, van A tot Z!

Anneloes Borneman

NCSAH docent Basistraject – NCSAH Work in Hand docent