Ansjel van Brakel

Paard(en): Jesse, 15 jarige tinkerruin
Niveau: Z1

“Geen klap vond ik eraan…. langzaam, saai en wat doe je nou precies?

Ik werk nu zo’n 10 jaar aan de Hand en ben sinds november 2021 ook officieel Work in Hand instructor maar toen ik ermee begon vond ik er eigenlijk niks aan. Als ik dat nu tegen mensen zeg kijken ze mij vaak vol ongeloof aan omdat ik er zo gepassioneerd over ben. Ik neem je even mee naar het begin.

Vanwege een ongeluk ruim 10 jaar terug kon ik een tijd niet rijden en zocht ik naar andere manieren om mijn paard te kunnen trainen. En zodoende kwam Werk aan de Hand op mijn pad. Ik zag de voordelen wel voor mijn paard zo zonder ruitergewicht maar daar hield het ook wel mee op.
De omslag kwam in 2016 toen ik bij de NCSAH begon en heel veel leerde over de biomechanica en eigenlijk besefte ik toen pas goed het hoe, wat en waarom. De Klassieke manier van werken was anders dan ik voorheen deed maar het resultaat sprak voor zich. Geen kunstjes maar gymnastiseren en toen ik dat ervaarde ging mijn vlammetje aan.

Werk aan de hand is voor mij veranderd in iets wat ik deed omdat ik vond dat ik het moest doen in (voor mij) het mooiste werk dat er is. Werk waar ik dagelijks heel veel plezier en voldoening uithaal en al heel veel paarden mee heb mogen en kunnen helpen om zowel fysiek als mentaal meer in balans te komen & sterker te worden.“

Heb je nog tips voor mensen die beginnen met Werk aan de Hand?
“Jazeker om te beginnen less is more. Maak duidelijk onderscheid tussen je hulpen. Wees zo zacht als kan maar zo duidelijk als nodig is. Houd een armlengte afstand voor de veiligheid en om je paard goed te kunnen observeren. Neem je training serieus maar jezelf niet te veel. En als laatste breek de oefening op in kleine stukjes. Zo kun je (en je paard) snel een succeservaring krijgen”.

Ansjel van Brakel – HORSE ABC
BICD instructor & trainer – Work in Hand instructor – NCSAH Work in Hand docent