Karin Schraa

Paarden: Wialita, 19jr, Rosenstern 12jr, Florence 10jr,

Niveau: Z2

In 2013 begon ik mijn opleiding bij de NCSAH en 2015 slaagde ik voor het diploma Work in Hand Instructor. Dat jaar begon ik ook als docent voor het Basistraject en het volgende jaar kwam daar het docentschap van de NCSAH opleiding Werk aan de Lange Teugel bij.

Het onbelast trainen fascineert me enorm. Dat er zoveel verbluffende resultaten kunnen worden geboekt door het paard aan de hand of aan de longe echt aan het werk te zetten, is prachtig! Niet lang nadat ik met mijn paard Bo begon met werk aan de hand, merkte ik dat we een veel fijnere verstandhouding kregen. Immers, je loopt er nu naast en kan met je lichaamstaal, je stem en belonende hand direct feedback geven op de kleinste pogingen in de juiste richting van wat je wilt. Andersom zie je het lichaam, de gelaatsuitdrukking en het oog van je paard van nabij, waar je dan weer heel veel van kan aflezen. Mijn paard werd er blijer van, ook al vond ze het soms wel moeilijk.

Iemand die mij van een afstand aan het werk ziet zal misschien denken, is dat alles. Terwijl datzelfde paard naast mij enigszins loopt te hijgen van de inspanning en concentratie die het werkt vergt. Dat is het effect van het gymnastiseren van de balletdanser spieren en maakt dat het paard beter in zijn coördinatie en soepeler in zijn lijf wordt!

Ook zet ik het werk aan de hand veel in bij revalidatie paarden. De samenwerkende driehoek kliniek-chiropractor-wadh trainer zijn essentieel voor een optimaal herstel na een blessure. Als ik zo’n paard train en je kan binnen een half uur gaan van heel beperkte beweging naar gaandeweg steeds meer rek in het lijf, dan geeft dat zoveel voldoening!

Heb je nog tips voor mensen die beginnen met Werk aan de Hand?

“Als je begint met werk aan de hand, ga je uit je comfortzone en dat kan je een gevoel van weerstand opleveren. Dat kan even taai zijn, maar gaat snel voorbij. Je loopt veel en je eigen core-stabiliteit wordt behoorlijk aangesproken dus je wordt er fysiek fitter van met een plattere buik als bonus! Verder zou ik als tip willen mee geven, dat je snelle, maar vooral korte correcties moet geven. Het paard leert van het moment waarop jij de druk wegneemt. Dus hoe korter de correctie met de juiste intentie wordt gegeven, hoe sneller je paard snapt wat je bedoelt.”

Karin Schraa

Sports Instructor Classical Dressage Orun 4 – NCSAH docent Basis en Sport A – NCSAH Work in Hand docent