Katinka de Haan

Paarden: Armani (17), Emilia (13) en Phoenix DHD (2)
Niveau: Grand Prix

Mijn eerste ervaring met werk aan de hand was een les bij Jessica de Mooij in 2018 met Armani. Die liep op dat moment ruim 2 jaar op Grand prix niveau en ik wou aan de slag om de piaffe te verbeteren. Natuurlijk ga je niet de eerste les daarmee aan de slag en moest ik de basisbeginselen eerst leren. Ik vond het zo saai en zag niet waarom dit een functionele training zou zijn voor ons. Totdat een van onze paarden een blessure aan de hals opliep en we moesten revalideren met werk aan de hand. Vanaf dat moment ging ik anders naast het werk aan de hand kijken, eerst alleen voor revalidatie en een beetje afwisseling. Ik wou dat ik toen wist wat ik nu weet, dan had ik het veel eerder ingezet als trainingsmethode van al mijn paarden. Op dit moment hebben we met werk aan de hand al meerdere paard gerevalideerd, gebruiken we het voor het zadelmak maken en doortrainen van onze eigen en trainingspaarden.

Armani is mijn eerste wedstrijdpaard en rij ik sinds 2010, we zijn in 6 jaar van de B naar de Grand prix gereden, in 2016 heb ik op het CHIO Rotterdam, Outdoor Gelderland en het NK gereden in de U25 GP klasse gereden. Daarnaast heb ik meerdere paarden opgeleid en uitgebracht van L t/m ZZ licht niveau zowel eigen als trainingspaarden. Sinds 2020 heb ik Emilia op stal staan en dat is het paard waarmee ik het meeste heb geleerd wat betreft het werken aan de hand, Emilia was bijna niet te rijden vanwege halsproblematiek, ze had veel pijn en was heel bang geworden onder het zadel. We hebben ruim 6 maanden alleen maar onbelast getraind met werk aan de hand, longe en cavaletti werk, op dit moment is ze bijna klaar om haar debuut te maken in de Z2, toch train ik haar maar 2 tot maximaal 3 keer per week onder het zadel en soms een week helemaal niet, haar training is zoveel mogelijk onbelast om haar zowel soepel als sterk te houden.

Sinds 2019 hebben wij DHD training, de Haan dressage training, gestart en sinds 2020 is DHD training gevestigd in de Wijdewormer op onze eigen stal. Wij geven instructie in werk aan de hand en dressuurtraining, verzorgen wedstrijdbegeleiding, clinics en hebben plek voor trainingspaarden die gerevalideerd moeten worden, zadelmak maken, doortraining, voor in de verkoop en het uitbrengen van sportpaarden. Werk aan de hand is bij ons in het bedrijf echt onmisbaar voor alle paarden zowel eigen als trainingspaarden.

Sinds 2018 ben ik wedstrijdsport dressuurinstructeur ORUN 4, heb ik in 2019 mijn NCSAH basic en sport instructor diploma behaald, in 2021 mijn Sport Horse Manager diploma en Work in hand instructor geworden. Op dit moment ben ik bezig met het trainerstraject op het NCSAH.

Onze visie voor het werk aan de hand is dat het beter is voor paarden om minder onder het zadel getraind te worden en meer onbelast getraind te worden, dit helpt namelijk als blessurepreventie. Hoe minder vaak we op de paardenrug zitten en paarden onbelast maar functioneel kunnen trainen, hoe beter het is. Het werk aan de hand is ook veel effectiever als revalidatietraining dan alleen stappen aan de hand, maar ook gewoon voor alle sportpaarden om functioneler hun lichaam te leren gebruiken, nieuwe oefeningen te leren voordat we dat onder het zadel gaan vragen en voor jonge paarden als beginselen van het zadelmak maken om ze sterk genoeg te maken om ons uiteindelijk te kunnen dragen. Deze visie zetten we ook door in ons bedrijf, we hopen zoveel mogelijk ruiters te introduceren met het werk aan de hand en te inspireren dit te gaan gebruiken als een vast onderdeel van de training van hun paarden.

Tips voor iedereen die wil starten met werk aan de hand wil ik zeggen, heb geduld! Zeker in het begin is het niet de meest spannende training en ben je vooral bezig met het afstemmen van de hulpen, lichaamstaal en het aanleren van de basisbeginselen, zoals het lopen naast je paard zowel links als rechtsom, het halthouden en achterwaarts gaan.

Katinka de Haan
NCSAH Work in Hand docent