Over NCSAH

Wie zijn wij
De Hippische beroepsopleiding voor dressuur instructeur
Er zijn vele vormen van paardrijden. De meest complexe en verfijnde vorm van paardrijden is de (hoge school) dressuur.
Het paard beweegt niet meer puur om de ruiter te vervoeren, maar voert ingewikkelde passen, pirouettes en sprongen uit met als doel schoonheid, kunst.
Deze manier van rijden stamt af van de krijgskunst te paard. Aangezien het paard niet meer als strijdros gebruikt wordt heeft deze vorm van paardrijden zich ontwikkeld tot een zachtere, elegantere en vriendelijkere uitvoering dan vroeger waarbij vooral de zogenaamde “schoolsprongen” nog herinneren aan de oorspronkelijke krijgskunst.
De drijvende kracht achter de NCSAH

Bastiaan de Recht
Door zijn diepe liefde en empathie voor paarden heeft Grand Prix-ruiter Bastiaan de Recht een unieke benadering ontwikkeld in het rijden, gebaseerd op harmonie, bedachtzaamheid en diepgaande kennis. In 2005 behaalde Bastiaan de titel ‘Maestro’ in de klassieke rijkunst, waarbij hij getraind werd door vooraanstaande experts zoals Richard Hinrichs, Marcus Nowotony (SRS), Florian Bacher (SRS), Tineke Bartels en Laurens van Lieren.
Naast zijn prestigieuze ‘Maestro’-diploma heeft Bastiaan ook het ORUN-diploma behaald als Instructeur Wedstrijdsport Dressuur op niveau 4. Daarnaast is hij een specialist in het werken met paarden aan de hand. Hij beoefent de hoogste klassen van de wedstrijdsport met zowel barokke paarden als sportpaarden. Op dit moment neemt Bastiaan deel aan meerdere Grand Prix-wedstrijden met zijn paarden.
Amber Koppen
Als therapeut begeleidt Amber paarden op het hoogste niveau in diverse disciplines, waaronder dressuur, western, springen en endurance. Haar passie voor de Zware Tour dressuur heeft Amber als paardenarts geïnspireerd om dieper in te gaan op het bewegingsstelsel van paarden. Ze stelt zichzelf vragen als: waarom wordt een paard kreupel of loopt het überhaupt blessures op? En is het mogelijk om dit te voorkomen?
Naast haar opleiding als paardenveterinair heeft Amber zich verdiept in osteopathie, chiropractie, acupunctuur en dry needling. Met haar uitgebreide kennis van het rijden, de oefeningen en de impact ervan op het paard, is Amber in staat om nauwkeurig te analyseren waar een paard moeilijkheden ondervindt. Bovendien is Amber een gediplomeerd instructeur Wedstrijdsport Dressuur.


Dressuur
Dressuur komt van het werkwoord ‘dresseren’. Een paard opleiden, africhten en wordt ook wel klassieke rijkunst genoemd. Er zijn vele stromingen die allemaal een iets ander idee en uitvoering van dressuur of klassieke rijkunst hebben. Eigenlijk is klassiek in de rijkunst alles wat streeft naar schoonheid en harmonie binnen de grenzen van de anatomie en biomechanica en het mentale welzijn van het paard. Alles wat daarbuiten valt kan nooit harmonieus zijn. Alles wat het paard laat zien moet zo dicht mogelijk zijn natuurlijke gangen en gedrag benaderen en niet gekunsteld zijn. Daarbij moet het paard begrijpen wat hij doet en daar plezier aan beleven. Of het doel sport, show of recreatie is maakt daarbij niet uit. Het doel moet zijn dat het makkelijker wordt voor het paard.
Elk paard is een individu en elke ruiter ook. Iedereen heeft een eigen leerstijl en een eigen lichaamsbouw en motoriek. Dressuur wordt mooi als ruiter en paard hun sport of kunst beoefenen zoals zij zijn als individu. Kunst is alleen daar waar iemand zich vrij kan uiten. Met angst, stress, frustratie of mentale afstomping kan misschien technisch nog een correcte uitvoering gecreëerd worden, maar harmonie, kunst of mooie sport zal het niet zijn.
Dressuur is vooral de kunst van communicatie tussen ruiter en paard!

Neo-Classical
Waarom de naam neo-classical?
Er zijn aanvullingen en correcties in principes ontstaan van de rijkunst die mogelijk zijn gemaakt door steeds meer kennis van anatomie en biomechanica. Deze kennis is gebaseerd op natuurkundige wetten en zouden de rijkunst moeten bepalen. Ontwikkeling staat nooit stil en als opleidingsinstituut ontwikkelen wij dus ook telkens weer.
“De kunst ligt in de natuur” zeiden de klassieken. In de NCSAH is deze “nieuwe” kennis geïntregeerd, door middel van vele (veterinaire) studies en ervaring en zal aan de studenten over gebracht worden. Dat maakt dat de klassieke principes volledig geïntegreerd kunnen worden in de sport.
Het motto “Mens sana in corpore sano” (een gezonde geest in een gezond lichaam) van Equiscio werkt ook door in de NCSAH. We kunnen alleen iets van een paard vragen als hij het begrijpt en fysiek kan uitvoeren, willen we het welzijn van het paard niet uit het oog verliezen! Daarom moet het paard mentaal en fysiek in balans zijn. En dit geldt ook voor de ruiter! Tijdens de opleiding van NCSAH wordt ook de ruiter mentaal en fysiek ontwikkeld om te kunnen bereiken wat hij/zij wil.
Bastiaan de Recht en Amber Koppen
Hippische beroepsopleiding
De ontwikkelingen en de toename van kennis in de paardensector gaan hard. De NCSAH streeft ernaar studenten en paarden op te leiden, op basis van actuele kennis en inzichten. Zodat de paardensport logisch, verantwoord en met plezier beoefend kan worden. Met plezier voor ruiter én paard!
