
Dressuur
Dressuur komt van het werkwoord ‘dresseren’. Een paard opleiden, africhten en wordt ook wel klassieke rijkunst genoemd. Er zijn vele stromingen die allemaal een iets ander idee en uitvoering van dressuur of klassieke rijkunst hebben. Eigenlijk is klassiek in de rijkunst alles wat streeft naar schoonheid en harmonie binnen de grenzen van de anatomie en biomechanica en het mentale welzijn van het paard. Alles wat daarbuiten valt kan nooit harmonieus zijn. Alles wat het paard laat zien moet zo dicht mogelijk zijn natuurlijke gangen en gedrag benaderen en niet gekunsteld zijn. Daarbij moet het paard begrijpen wat hij doet en daar plezier aan beleven. Of het doel sport, show of recreatie is maakt daarbij niet uit. Het doel moet zijn dat het makkelijker wordt voor het paard.
Elk paard is een individu en elke ruiter ook. Iedereen heeft een eigen leerstijl en een eigen lichaamsbouw en motoriek. Dressuur wordt mooi als ruiter en paard hun sport of kunst beoefenen zoals zij zijn als individu. Kunst is alleen daar waar iemand zich vrij kan uiten. Met angst, stress, frustratie of mentale afstomping kan misschien technisch nog een correcte uitvoering gecreëerd worden, maar harmonie, kunst of mooie sport zal het niet zijn.
Dressuur is vooral de kunst van communicatie tussen ruiter en paard!

Neo-Classical
Waarom de naam neo-classical?
Er zijn aanvullingen en correcties in principes ontstaan van de rijkunst die mogelijk zijn gemaakt door steeds meer kennis van anatomie en biomechanica. Deze kennis is gebaseerd op natuurkundige wetten en zouden de rijkunst moeten bepalen. Ontwikkeling staat nooit stil en als opleidingsinstituut ontwikkelen wij dus ook telkens weer.
“De kunst ligt in de natuur” zeiden de klassieken. In de NCSAH is deze “nieuwe” kennis geïntregeerd, door middel van vele (veterinaire) studies en ervaring en zal aan de studenten over gebracht worden. Dat maakt dat de klassieke principes volledig geïntegreerd kunnen worden in de sport.
Het motto “Mens sana in corpore sano” (een gezonde geest in een gezond lichaam) van Equiscio werkt ook door in de NCSAH. We kunnen alleen iets van een paard vragen als hij het begrijpt en fysiek kan uitvoeren, willen we het welzijn van het paard niet uit het oog verliezen! Daarom moet het paard mentaal en fysiek in balans zijn. En dit geldt ook voor de ruiter! Tijdens de opleiding van NCSAH wordt ook de ruiter mentaal en fysiek ontwikkeld om te kunnen bereiken wat hij/zij wil.