Over de NCSAH, de Hippische beroepsopleiding voor dressuur instructeur

Er zijn vele vormen van paardrijden. De meest complexe en verfijnde vorm van paardrijden is de (hoge school) dressuur. Het paard beweegt niet meer puur om de ruiter te vervoeren, maar voert ingewikkelde passen, pirouettes en sprongen uit met als doel schoonheid, kunst. Deze manier van rijden stamt af van de krijgskunst te paard. Aangezien het paard niet meer als strijdros gebruikt wordt heeft deze vorm van paardrijden zich ontwikkeld tot een zachtere, elegantere en vriendelijkere uitvoering dan vroeger waarbij vooral de zogenaamde “schoolsprongen” nog herinneren aan de oorspronkelijke krijgskunst.  De NCSAH is een Hippische beroepsopleiding voor dressuur-instructeurs en trainers, opgericht in 2011 door Grand Prix ruiter, revalidatietrainer en Maestro in de rijkunst Bastiaan de Recht en Erkend Paardenarts en veterinair chiropractor Amber Koppen.

Hippische beroepsopleiding

In deze Hippische beroepsopleiding staat het paard centraal. Het paard leren kennen, zodat we er verantwoord mee kunnen sporten! Hoe zit een paard fysiek in elkaar, hoe leert een paard en wat heeft een paard nodig? Vanuit het paard denken en daar de training op aanpassen. Dat wil de NCSAH haar studenten bijbrengen! Anatomie, biomechanica, leerprocessen van paard en ruiter, vormen de basis bij de NCSAH waaruit je inzichten en vaardigheden ontwikkelt om een paard verantwoord te kunnen trainen. De studenten leren wat een correct bewegend paard is en worden getraind op het herkennen van fysieke problemen en hoe daar mee om te gaan. Wat en hoe kan je met trainen verbeteren en wanneer schakel je hulp in van een veterinair of therapeut? De NCSAH onderscheidt zich ook door, naast trainen onder het zadel, ook het trainen aan de hand bij te brengen aan haar studenten. Wij kennen het Basistraject waaraan het NCSAH diploma Basic Instructor Classical Dressage gekoppeld is en het Sporttraject waarmee de student het NCSAH diploma Sports Instructor Classical Dressage kan halen. Daarnaast  kan je nog het Trainertraject en het Mastertraject volgen en biedt de NCSAH de mogelijkheid om Instructeur Werk aan de Hand en Instructeur Werk aan de Lange Teugel te worden. De ontwikkelingen en de toename van kennis in de paardensector gaan hard. De NCSAH streeft ernaar studenten en paarden op te leiden, op basis van actuele kennis en inzichten. Zodat de paardensport logisch, verantwoord en met plezier beoefend kan worden. Met plezier voor ruiter én paard!

Dressuur

Dressuur komt van het werkwoord ‘dresseren’. Een paard opleiden, africhten en wordt ook wel klassieke rijkunst genoemd. Er zijn vele stromingen die allemaal een iets ander idee en uitvoering van dressuur of klassieke rijkunst hebben. Eigenlijk is klassiek in de rijkunst alles wat streeft naar schoonheid en harmonie binnen de grenzen van de anatomie en biomechanica en het mentale welzijn van het paard. Alles wat daarbuiten valt kan nooit harmonieus zijn. Alles wat het paard laat zien moet zo dicht mogelijk zijn natuurlijke gangen en gedrag benaderen en niet gekunsteld zijn. Daarbij moet het paard begrijpen wat hij doet en daar plezier aan beleven. Of het doel sport, show of recreatie is maakt daarbij niet uit. Het doel moet zijn dat het makkelijker wordt voor het paard. Elk paard is een individu en elke ruiter ook. Iedereen heeft een eigen leerstijl en een eigen lichaamsbouw en motoriek. Dressuur wordt mooi als ruiter en paard hun sport of kunst beoefenen zoals zij zijn als individu. Kunst is alleen daar waar iemand zich vrij kan uiten. Met angst, stress, frustratie of mentale afstomping kan misschien technisch nog een correcte uitvoering gecreëerd worden, maar harmonie, kunst of mooie sport zal het niet zijn. Dressuur is vooral de kunst van communicatie tussen ruiter en paard!

Neo-Classical

Waarom de naam neo-classical? Er zijn aanvullingen en correcties in principes ontstaan van de rijkunst die mogelijk zijn gemaakt door steeds meer kennis van anatomie en biomechanica. Deze kennis is gebaseerd op natuurkundige wetten en zouden de rijkunst moeten bepalen. Ontwikkeling staat nooit stil en als opleidingsinstituut ontwikkelen wij dus ook telkens weer. “De kunst ligt in de natuur” zeiden de klassieken. In de NCSAH is deze “nieuwe” kennis geïntregeerd, door middel van vele (veterinaire) studies en ervaring en zal aan de studenten over gebracht worden. Dat maakt dat de klassieke principes volledig geïntegreerd kunnen worden in de sport. Het motto “Mens sana in corpore sano” (een gezonde geest in een gezond lichaam) van Equiscio werkt ook door in de NCSAH. We kunnen alleen iets van een paard vragen als hij het begrijpt en fysiek kan uitvoeren, willen we het welzijn van het paard niet uit het oog verliezen! Daarom moet het paard mentaal en fysiek in balans zijn. En dit geldt ook voor de ruiter! Tijdens de opleiding van NCSAH wordt ook de ruiter mentaal en fysiek ontwikkeld om te kunnen bereiken wat hij/zij wil.
Basistraject 2024-2025

Schrijf je nu in voor het nieuwe basistraject 2024/2025

Het nieuwe opleidingsjaar start per 01 januari met op dinsdag 9 januari om 19.30 uur het introductie-webinar.