Student aan het woord Irma Vink

Ik ben best een beetje trots dat ik gevraagd ben om een stukje te schrijven voor de nieuwsbrief! Ik ben Irma Vink, 36 jaar en ik woon in Woerden. Ik heb 2 paarden, Hjirre mijn 10 jarige fjord waarmee ik Z start en Galan een 5 jarige Hispano Arabe. Hjirre en Galan wonen 24/7 buiten in een uitloopstal of op de wei. Ik vind hun welzijn super belangrijk, bij de NCSAH heb ik nog meer kennis gekregen dat naast de huisvesting en juiste training ook de juiste hoefsmid, chiropractor, zadelpasser en tandarts belangrijk zijn voor welzijn van een (sport)paard. Galan heb ik pas sinds eind januari, hiervoor had ik
een Crusado Valeroso waarmee ik heel veel pech heb gehad. De bedoeling was dat ik met Valeroso Sport fase B ging doen, maar het liep anders.

 

Vanuit mijn zorgen over de toekomst van de paardensport heb ik besloten om de opleiding bij de NCSAH te gaan volgen. Ik wil mijn steentje bijdragen in het verbeteren van paardenwelzijn door kennis over paarden houden en paarden trainen te delen. Ik houd van theoretische onderbouwing en verdiep mij graag in de anatomie, biomechanica, trainingsleer, gedragsleer en sportfysiologie. Waarom doen we dit, hoe moet het eruit zien en hoe komen we daar? Bij de NCSAH heb ik dit zeker gevonden! Ik werk fulltime buiten de paarden als Sales Engineer en geef daarnaast een dagdeel per week les. Mijn leerlingen krijgen bij de lessen een werkboek en theorie opdrachten. Mijn doel is om kennis te verspreiden en ook om ze te leren hoe ze zelfstandig goed en verantwoord hun paard kunnen trainen met plezier voor beide. Ik haal heel veel plezier uit het lesgeven en ik leer er ook veel van. Ik kan niet wachten tot ik na mijn examen AICD ook basis Werken aan de Hand lessen mag gaan
geven!

 

Irma Vink

 

In 2021/2022 heb ik het basistraject in Ermelo gevolgd en heb ik mijn BICD diploma behaald. In 2022/2023 volg ik Sport Fase A en Werken aan de Hand. Ik had het idee dat Sport Fase B en het diploma SICD voor mij en Hjirre niet haalbaar waren, dus ik heb besloten mij te richten op het AICD diploma op Z1 niveau. Voor het AICD diploma moest ik ook module 2 van de Werken aan de Hand modules halen, dus met dat toen als enige motivatie heb ik mij ingeschreven voor de Werken aan de Hand modules, de meerwaarde zag ik toen nog niet echt.

 

Ik ben de Werken aan de Hand modules gestart met Valeroso. Hij was aan het revalideren en Werken aan de Hand kon al wel. Met hem heb ik mijn plezier gevonden in Werken aan de Hand, Valeroso was, (na het oplossen van een deel van zijn fysieke problemen) licht, makkelijk buigzaam en had veel aanleg voor de piaffe. Helaas heb ik tijdens de modules afscheid van Valeroso genomen. De modules moest ik afmaken met Hjirre, Hjirre was onder het zadel inmiddels fijn maar aan de hand erg duwerig. Werken aan de Hand was een uitdaging, maar ik was onderweg naar het AICD examen dus moest het gaan lukken. Zijgangen in stap lukte vrij snel goed, maar draven en aantreden was een uitdaging. Met hard oefenen, trainen met positieve bekrachtiging en extra les hebben we ook dit onder de knie gekregen.

 

NCSAH Studenten

 

En het mooiste resultaat van Werken aan de Hand is dat het rijden onder het zadel ook steeds beter ging, het kantelen van zijn bekken gaat steeds beter en dus nog meer verzameling in galop en wissels lukken nu ook. Op naar het Z2! en misschien kunnen we nog wel meer…? En misschien toch Sport Fase B volgend jaar met mijn fjord Hjirre? Aankomend jaar wil ik mij richten op het halen van de Werken aan de Hand modules 3 en 4, de Sport opleiding in combinatie met Werken aan de Hand opleiding naast een fulltime baan, 2 paarden, lesgeven en een beetje sociaal leven was eigenlijk iets te gek.

 

Ik begrijp nu niet meer hoe ik de meerwaarde van Werken aan de Hand nog niet kon zien een jaar terug. Werken aan de Hand is nu een onmisbaar deel van mijn training geworden, juist met mijn fjord Hjirre! waar het in eerste instantie niet leuk en makkelijk mee was. Het brengt ons samen heel veel en hij verbetert nog steeds.

 

De pagina uit de syllabus van de Stapel stenen (BT4 blz. 36) is er een waaraan ik vaak terug denk. Eenmpaard opleiden en een goede ruiter worden is een proces van jaren, vaak wil je toch te snel. Met Hjirre zie ik dat stap voor stap steeds doen wat je moet doen echt werkt. Ik had nooit verwacht dat we hier zouden staan, hij doet zelfs beginnende piaffe en wissels en wie weet waar onze weg naar toe gaat…

 

Bedankt NCSAH, Bas, Amber, Anneloes, Marieke, Karin, Katinka en Eveline voor het delen van jullie kennis! En ook Jikke voor de wekelijkse trainingen. Ik zie erg uit naar de vervolg modules Werken aan de Hand, Sport fase B en de webinars, video’s van trainingen en podcasts op Horses2learn. Ik hoop dat ik nog veel van jullie mag leren, dat ik die kennis aan veel paardenliefhebbers mag overbrengen en dat onze mooie sport kan blijven bestaan.

Basistraject 2024-2025

Schrijf je nu in voor het nieuwe basistraject 2024/2025

Het nieuwe opleidingsjaar start per 01 januari met op dinsdag 9 januari om 19.30 uur het introductie-webinar.